Kort om humor i sagalitteraturen
Den norrøne sagalitteraturen inneholder mange innslag av humor. Dette fordi sagaene var sin tids underholdning.
Ofte er det det vi i dag ville kalt en svart "sort humor", der menn halvt lemlesta og på vei inn i solnedgangen lirer av seg noen siste skjemt om at såra ikke er "så ille" eller at det "kunne gått verre". Ett kjent eksempel er fra Gunnlaug Ormstunges saga, der Gunnlaug i et møte med Ladejarlen har en byll på foten. Til tross for dette beholder Gunnlaug en normal gange og jarlen undres over dette, dermed svarer Gunnlaug: "Ikkje skal ein gå halt så lenge begge føter er jamlange" Et annet er Eindride unge som blir overrasket av at Erling Skakke plutselig dukker opp med sin hær. Ved synet av jarlens skip sier Eindride: "Det var nære nesa sa mannen, han ble skutt i øyet." Like etter blir han drept.
Et lengre eksempel finner vi i Sturla Þórðarsons Håkon Håkonsson Saga:
Skule jarl tilbringer i 1221 tiden i Tønsberg da han får vite at ribbungene ( en opprørsflokk reist av Sigrud Ribbung sønn av en annen opprørsleder, Erling Steinvegg, som i sin tur påsto å være sønn av kong Magnus Erlingsson) er i nærheten og sender menn mot dem.
Jarlen sendte ikke hele styrken sin ut og gav beskjed om at der hvor karene var to om en skipssekk skulle de trekke lodd om hvem som skulle av sted. Det var to sengefeller som het Tore Flikk og Jatgeir skald, og loddet falt på Jatgeir. De møtte ribbungene på et sted som kalles Kufjell ( et ukjent sted i Vestfold) og sloss der. Det falt noen ribbunger igen og noen flyktet, birkebeinerne vendte tilbake til jarlen. Tore spurte sengefellen sin, han Jatgeir, hvordan det hadde gått. Han kvad da en vise:
Da, mens jeg dristig våen
dyppet i blod på Kufjell,
lat og kjælen lå han
langt ifra meg, han Tore;
dengang mens vi lekte
lystig med ribbunger,
drog seg dovne kriger
dorsk hos jenta i Tønsberg.
Tore fikk sannelig sitt pass påskrevet!
Et sagaverk som i seg selv skiller seg ut i fra andre sagaverk, er Bosa saga, eller Bósa saga ok Herrauds som den heter på norrønt. Denne fiksjonssagaen fra 1300-tallet inneholder svært erotiske episoder krydret med masse humor og er vel verdt å lese, og derfor vil jeg ikke ødelegge noe ved å referere handligen, men les den og du vil finne ut hvor en bryner en jarl og hvor hesten skal ledes hen.
- God jol!
kilde: Håkon Håkonssons Saga (2008) i oversettelse ved Anne Holtsmark.