Eders Galle

For folkeopplysning og bedrevitenskap. Dog Kun til utvortes bruk

lørdag, februar 07, 2009


Sigurd Slembe -Eventyrer, pilegrim og tronkrever

For de fleste sier kanskje ikke navnet Sigurd Magnusson Slembe noe som helst. Han levde et realtivt kort liv og ble ikke en gang 40 år. Livet hans var likevel innholdsrikt og hans endelikt grusomt og smertefullt.

Bakgrunn
Sigurd var angivelig sønn av kong Magnus Berrføtt og den trønderske Tora Saksedatter og født rundt år 1100. Sigrud vokste opp hos en prest som het Adalbrikt i den tro at han var Adalbrikts sønn. Han dro etterhvert til Skottland og Orknøyene hvor han gjorde karriere og giftet seg med Audhild Torleivsdatter, som kom fra en mektig familie i Katanes og hun var i tillegg søskenbarn av Orknøyjarlene Harald og Pål.

Pilegrimsferden
Eventyrlysten brakte ham etterhvert ut i den store verden, og på pilegrimsferd til Jorsalaland (dvs Jerusalem) i 1130-årene. På ferden besøkte han også Roma, Grekenland, Frankland, Sakseland og i tillegg handelsmann på Island. Ifølge sagaen var det også på denne ferden at han skal ha mottatt "gudsdommen" om at han var kongesønn og burde gjøre krav på tronen.

Borgerkrig
Samtdig som Sigurd bygde opp sin karriere ble perioden som har fått navnet "borgerkrigene" innledet i Norge. Det hele begynte da Harald Gille kom til landet på1120-tallet og sa han var kongssønn. En avtale ble inngått med Sigurd Jorsalfare om at Harald ikke skulle kreve tronen så lenge han selv, eller hans sønn Magnus, var i live, men da Sigurd døde i 1130 brøt Harald denne eden og stridighetene var et faktum. I 1134 brøt stridighetene mellom de to ut i full blomst og allerede året etterpå fikk Harald tatt Magnus til fange i Bergen. Magnus fikk leve, men ble blindet, lemlestet og gjeldet (dvs kastrert!),og deretter plassert i et kloster på Munkholmen.

Sigurd entrer scenen
Det var i ettekant av disse hendelsene at Sigurd kom til landet i 1136 og gjorde krav på sin arverett. Men Harald var ikke særlig lysten på at det samme skulle skje ham som det han hadde utsatt Sigurd Jorsalfare for. Istedet for å anerkjenne Sigurds krav anklaget Harald ham for drapet på orknøyingen Torkjell Fostre.

Mellom natten den 13. og 14.desember oppsøkte Sigrud og noen av hans menn Harald mens han tilbrakte natten i et herberge i Bergen sammen med frillen sin Tora Guttormsdatter. Utfallet av besøket ble at Haralds helse fikk seg en knekk, han ble rett og slett drept. Sirgurd lyste drapet på seg og antok at han nå ville bli konge. Men Sigurd hadde undervurdert Haralds popularitet, han hadde nemlig vært godt likt og resultatet ble at Sigurd ble kjeppjaget fra Bergen og lyst fredløs.

Sigurd og Magnus
Sigurd reiste nå rundt og lyste seg kongsnavn på ulike ting, og hentet også ut Mangus fra klosteret i håp om at han kunne fungere som et samlingspunkt. Men støttespillerene til den avdøde Harald lot seg ikke vippe av pinnen og samlet seg istedet rundt Haralds mindreårige sønn, den senere Sigurd Munn, som han hadde med Tora. Samtidig sørget enkedronning Ingrid for at hennes egen sønn, Inge, ble tatt til konge og dermed oppsto en sterk allianse mot Sigurd og Magnus. Sigurd måtte til slutt forlate landet, men vendte tilbake på mer eller mindre plyndringstokt i 1138.

Slutten
Sigurd og Magnus hadde støttespillere i Danmark og store dele av hæren deres besto av dansker. I 1139 var riktignok lykken rent ut for både Sigurd og Magnus. I slaget ved Holmengrå ble Magnus drept og Sigurd tatt til fange. Deretter ble han overlat til sine fiender.

Om Sigurds endelikt skriver Snorre:
De knuste legger og armer på ham med øksehamrer, og så sleit de av ham klærne og ville flå ham levende; de kløyvdehuden på hodet hans, men kunne ikke gjøre mer fordi han blødde så. Da tok de skinnsveper og slo ham så lenge at huden var helt av som han skulle være flådd. Og så tok de en stokk og dunket ham i ryggen så ryggraden ble knekt. Deretter slepte de ham til et tre og hengte ham og hogg siden av ham hodet og drog bort kroppen og grov den ned i ei steinrøy.

Selv om det var en grusom død skal Sigurd ha tatt det hele med fatning og talte lite da han ble pint, faktisk skal han under store deler av torturen ha sunget Davids salmer på latin!

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden