Eders Galle

For folkeopplysning og bedrevitenskap. Dog Kun til utvortes bruk

tirsdag, desember 16, 2008


Fimbulvinter
Noen gang hørt noen snakke om at vinteren er så kald at det er "fimbulvinter"? Ikke det. Nei, tenkte meg vel det. Ungdommen i dag vet jo inge...Uansett. Her kommer folkeopplyseren Eders Galle med litt...ja, folkeopplysning:

Fimbulvinter er, som navnet høres ut, hentet fra norrøn mytologi og der henger uttrykket sammen med verdens undergang, Ragnarok. Fimbulvinter (som betyr "Den mektige vinteren") er i norrøn mytologi tre harde vintre som kommer på rad. Disse vinterne er så harde at det ikke vil komme noen sommer imellom dem. Men allerede forut for de harde vinterne vil det være en periode med ufred over hele verden. Som Høg sier det i diktet"Gylvaginning" i Snorre-Edda: "Då drep brør kvarander av havesykje, og ingen sparar far eller son i manndrap og mågskapskrenking." I diktet Voluspå er den perioden beskrevet slik:

Brødre kvarandre
banesår gjev,
systerungar skal
sin skyldskap spille.
Hardt i heimen,
hordom kaldleg,
øks-old, sverd-old,
skjoldar klovna,
vind-old, varg-old,
før verdi øydest

Denne perioden gjør jorden bunnfryst og gjør ende på alt levende, med unntak av menneskeparet Liv og Livtrase som overlver skjult i Hoddmimes holt(skog). Vintrene vil bli etterfulgt av branner, kolossale bål flammer opp overalt, og verden går opp i ilde og røyk. Flammene slikker seg helt opp mot himmelen og der vil to ulver sluke henholdsvis sola og månen. Til slutt synker den utpinte jorda ned i havet. Dermed bryter hele kosmos sammen og Ragnarok (betyr noe sånt som "dauden åt æsene") bryter ut i full blomst og alle krefter styrter sammen i det siste slaget.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden