Eders Galle

For folkeopplysning og bedrevitenskap. Dog Kun til utvortes bruk

lørdag, desember 20, 2008

De kvinnelige former

Etter å ha sett nok en britisk "dokumentar" ala TvNorge-style om ekstremslanking og det såkalte "size zero"-idealet, føler jeg for å ta for å ta et lite oppgjør med det rådende kvinnesynet i dagens motebilde. I dag skal kvinner helst se ut som Holocaust-offer og overhodet ikke ha former, noe som står i sterk til 1950-talls idealet. I tillegg til den negative utviklingen i kvinneidealet var det en trist å denne uken motta nyheten om at den kjente 50-talls pin-upmodellen, Betty Page, hadde sovnet inn. Page er, sammen med blant annet Marilyn Monroe og Jane Mansfield, blant de mest kjente pun-upene fra 50-årene og i den anledning synes jeg det er passende å ære disse kvinnene og de frodige former. Kvinneidealet har forandrer seg konstant, fra idealet om at frodige former var et tegn på sunnhet og fruktbarhet, til idag hvor sunnhet er blitt pervertert til å gjelde syltynne kropper rensket for fett. For å illustrere utviklingen har jeg lagt ved noen bilder.

Først et bilde av statuen som er mest kjent under navnet "Venus fra Milos" og stammer fra det 1.århundre f.v.t., det neste bildet er av barokkmaleren Peter Paul Rubens og heter
"Bortførelsen av Leukippos døtre" (1618-20), deretter et hopp til 1950-årene og Jane og Betty, før vi til slutt ser et skrekkeksempel fra vår egen tid: Victoria Beckham.


Venus fra Milos

Peter Paul Rubens kvinner fra 1600-tallet:

Jane Mainsfield

Betty Page (1923 -2008) R.I.P.


Victoria Becham til ...øh...venstre?Nei, høyre? Nei,hmm....uvisst

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden