Eders Galle

For folkeopplysning og bedrevitenskap. Dog Kun til utvortes bruk

søndag, november 02, 2008


“Remember, remember the fifth of November"

Tidlig på morgenen den 5.november 1605 ble Guy Fawkes tatt på fersken i kjelleren til Parlamentet med 35 tønner, eller snarere 2500kg, med krutt. Han var en del av et komplott mot kong James I og planen var å sprenge både konge og paralment i fillebiter. Til minne om denne hendelsen ble bonfire night innstiftet, som på mange måter er britenes motsvar til amerikanernes Halloween-mas.

Guy Fawkes?
Hvem var så egentlig denne Guy Fawkes og hvorfor ville han sprenge kongen? Mye av årsaken ligger i den turbulente kirkepolitiske situasjonen i England på denne tiden. Etter at Henrik den 8. løsrev seg fra den katolske kirken og startet sin egen, var det hele tiden katolikker som lusket i bakgrunnen og ventet på en anledning til å bringe England tilbake i den katolske sfæren. Siden Guy som 16-åring ble katolikk var det ikke så vanskelig å se hvor hans lojalitet kom til å ligge.

Ute i Europa raset også religionskrigene. Nederland var på dette tidspunktet underlagt spansk styre og i over 80 år (1568-1648) kjempet de mot spanjolene for sin frihet. Guy Fawkes hadde etter endt skolegang blitt leiesoldat og deltok på spansk side mot nederlenderne. I over ti år kjempet Guy, som etterhvert fikk navnet Guido, for spanjolene og fikk en inngående kunnskap om eksplosiver.

komplottet utarbeides

I maidagene 1604 hadde en gruppe katolske adelsmenn innsett at sjansene for at religionen deres ville bli tolerert av kongen hadde rent ut i sanden. I spissen for gruppen, og planens mesterhjerne, sto Robert Gatesby. Gatesby var en karismatisk og godt likt mann og til og med gift med en protestantisk kvinne. Alt lå til rette for at Gatesby ville tolerere den nye Church of England, men så rammet tragedien. Hans kone døde i 1598 og dermed returnerte Gatesby til sine katolske røtter. Gatesby ble kjent med de andre konspiratørene, med unntak av Guy Fawkes, gjennom et nettverk av romersk katolske familier.

Konspiratørene kom sammen på puben The Duke and Drake i London 1604 og la slagplanen for å bli kvitt kong James I og heller putte hans niårige datter, Elisabeth, på tronen som lederen for de engelske romerske-katolske kristne. Blant de andre konspiratørene var Thomas og Robert Winter, John og Christopher Wright, Robert Keyes, Sir Thomas Percey, Lord John Grant, Sir Ambrose Rokewood, Sir Edvard Digby, Sir Francis Tresham og mannen som introduserte Guy Fawkes for gruppen, Hugh Owen.

Planen settes ut i live
under pseudonymet John Johnsen begynte Guy Fawkes å kjøpe krutt rundt omkring og etter hvert ble kjelleren i House of Lords fylt opp. Rundt mars 1605 hadde de samlet sammen hele 36 tønner med eksplosiver, men pågrunn av en alvorlig pestepidemi ble åpningen av Parlamentet flyttet.

I mai dro konspiratørene hver til sitt for ikke å vekke mistanke. De ble enige om å samles igjen i september til åpningen av Parlamentet, men nok en gang ble åpningen forflyttet. En av planens svakheter var å få til et katolsk opprør etter komplottet. Dette krevde penger og våpen, og derfor ble Sir Francis Tresham rekruttert. Det var sannsynligvis denne som var skyld i at planen ble avslørt. Et anonymt brev ble nemlig sendt til hans svigerbror Lord Monteagle og advarte ham mot å befinne seg i Parlamentet ved åpningen. Monteagle gikk videre med saken og nå begynte planen å rakne.

Tatt på fersken
Mens de andre konspiratørene var bortreist var det Guy som var ansvarlig for at planen ble gjennomført. Etter at aksjonen var gjennomført var planen at konspiratørene skulle starte opprør rundt om i landet.

Selv om konspiratørene fikk nys i at planen var blitt avslørt ble de enige om at den skulle gå som planlagt. Guy hadde sett etter og funnet ut at ingen av tønnene var blitt fjernet. Natten mellom 4.og 5. november ble kjelleren i Parlamentet gjennomsøkt av Thomas Knyvet og en gruppe væpnede menn. Der fant de en mr. "John Johnsen" som raskt ble arrestert. Det visste seg snart at dette var Guy Fawkes. Han ble ført til Tower of London for "avhør". Tortur var egentlig forbudt, men kunne gjennomføres på kongelige ordre. Da kongen hørte om dette gav han følgende beskjed:

"The gentler tortours [tortures] are to be first used unto him, et sic per gradus ad maiora tenditur [and thus by steps extended to greater ones], and so God speed your good work."

Rettssak og straff
Etter ganske omfattende tortur navnga Guy sine medkonspiratører og jakten på dem var i gang. Da nyheten om at planen var en fiasko forsøkte noen av dem å få i gang et opprør, men dette mislyktes. Ved Holbeach House i Straffordshire endte det hele i en dramatisk skuddveksling. Planens mesterhjerne, Robert Gatesby, var så "heldig" at han ble drept i den påfølgende skuddvekslingen. En etter en ble konspiratørene til slutt fanget og brakt for retten. Utgangen av disse sier seg vel nesten selv.

Rettssakene tiltrakk seg enorme mengder skuelystne og folk betalte helt opp til 10 shilling for å komme inn. Også kongen og dronningen skal visstnok i all hemmelighet ha tatt del i rettssakene.

Den 30.januar ble fire av konspiratørene henrettet og dagen etterpå var det blant annet Fawkes, Winter og en rekke andre av konspiratørenes tur til å møte bøddelen. For et slikt forræderi var ikke henging nok, henging, trekking og til slutt kvartering var straffen som ventet. Denne straffen innebar at offeret først ble bundet bak en hest og trukket til retterstedet, så hengt til de nesten ble kvalt til døde, før offeret til slutt ble partert. Ført ble genitaliene skjært av (au!)og tarmene trukket ut og brent, mens den dømte var i live. Til slutt ble offeret halshugget og kroppen delt i fire deler. Disse delene ble kokt, normalt i tjære eller saltvann, slik at de ble konservert og kunne stilles ut til skrekk og advarsel for andre som gikk med tanker om høyforræderi.

Guy snøt imidlertid bøddelen for mye av gleden. I det han skulle henges hoppet han slik at nakken knakk og døden inntraff. Da Robert Keyes senere forsøkte det samme røk tauet og han møtte pent finne seg i å se tarmene bli trukket ut.

Ettermæle
I England kalles 5.november ofte for bonfire night, fireworks night eller Guy Fawkes night til minne om det mislykkede komplottet. Dagen feieres, som navnet sier, med fyrverkeri. Fra 1605 til 1859 var det lovpålagt. En annen tradisjon er at barn i ukene før 5.november lager små Guy-dokker, utstyrt bl.a. med groteske masker, som de brenner denne dagen.

Også i populærkulturen har hendelsen satt spor. På 1980-tallet kom tegneserien "V for Vendetta" av Alan Moore, hvor den mystiske "V" kjemper en kamp mot et fascistparti iført en Guy Fawkes-maske. Serien ble filmatisert i 2006.

Kilde: Wikipedia





1 Kommentarer:

Blogger Unknown sa ...

Heisann Pål, bra recap av Guy Fawkes og The Gunpowder Plot.

Også en artig ting er at på seremonien som holdes hvert år i UK for åpning av parlamentet - State Opening of Parliament. Så søker de igjennom kjellerne etter krutt om morgenen. Tradisjonellt ble dette gjort av Yeomen of the Guard (regentens livvakter) men blir nå gjort av Metropolitan Police.

Denne tradisjonen har vært i en eller annen form siden det 16. århundre men den moderne tradisjonen som er idag ble startet i 1842.

6:52 p.m.  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden