Eders Galle

For folkeopplysning og bedrevitenskap. Dog Kun til utvortes bruk

fredag, august 10, 2007


Stalins ukjente bøddel


Det sovjetiske regimet under Josef Stalin tok livet av flere millioner mennesker. mens Hitler er blitt dømt av historien som en grusom diktator som drepte over 7 millioner, har Stalins bedrifter havnet noe i skyggen av dette. Ikke fordi hans grusomheter er mindre, snarere tvert i mot, men fordi Stalin tok livet av sine egne. Sitt eget folk og sine egne partikamerater. Historien viser at verdenssamfunnet stort sett ikke reagerer så lenge man dreper sine egne og ikke en bestemt folkegrupp eller naboen. Men Stalin gjorde ikke disse grusomhetene alene.

De mest kjente av Stalins bødler er kanskje Nikolai Yezhov og Lavrenty Beria, sjefene for NKVD (hemmelig politiet). Yezhov ble kalt "blackberry" av Stalin og var en biseksuell dverg (ihvertfall nesten dverg, han var rundt 150 cm) med et sadistisk lynne. Beria overok sjefsstolen til Yezhov, da denne faktisk drepte for mange (!),ved å personlige overvære hans henrettelse. Beria var en grusom sadist som ofte voldtok sine kvinnelige ofre og som ofte personlig drepte sine ofre. Men her følger en presentasjon av en av Stalins mindre kjente bødler: V.M. Blokhin!

Blokhin er ikke en gang nevnt som en fotnote i verdenshistorien. Googler du navnet hans dukker kun den ukrainske fotballspilleren Oleg Blokhin opp, men V.M blokhin var ingen fotballspiller. Selv om Blokhin sjelden nevnes er han sannsynligvis den personene i verden som har drept flest mennesker!

Stalin hadde stor respekt for sine bødler, men deltok ikke selv i torut eller drap. Henrettelser ble offisielt kalt "Highets measure of Punishment", forkortet VMN (Vishka på russisk). Stalin overlot dette arbeidet som han selv kalte "black work" til andre. Blokhin var en mester i slikt sort arbeid.

V.M. Blokhin var en veteran fra tsarens arme under den første verdenskrig. Han ble medlem av den stastlige sovjetiske sikkerhetsorganisasjonen, kalt Cheka (Det senere så kjente KGB) , i 1921 og havnet etterhvert i kommendanturet knyttet til the Administrative Executive Department. I realiteten betydde det at Blokhin hadde ansvaret for fangene ved det beryktede Lubiaka-fengselet og han hadde ansvaret for henrettelsene. Assistert av de to morderiske brødrene Vasily og Ivan Zhigarev håndterte Blokhin de viktigste sakene, blant annet henrettelsen av sin tidligere sjef Yezhov.


7000 drap
Det er vanskelig å plukke ut grusomme hendelser fra den andre verdesnkrig da den er overfylt med slike, men en likevel står det som skejdde i Katyn skogen i en særstilling!

Da Polen ble delt mellom Sovjet og Nazi-Tyskland i september 1939 ble de fleste polske offiserene tatt til fange og deres skjebne ble et omdiskutert tema i Sovjet. Det var en overraskende åpen diskursjon om hva som skulle gjøres med polakkene som ble holdt fanget i tre forskjellige leire. Stalin var i tvil. Kulik, kommandøren for den polske fronten, foreslo å løslate alle polakkene. Viktige menn som bl.a. Voroshilov var enig. Mens andre som mekhils var bekymret for at ved å frigi alle ville det også innebære frigivelsen av eventuelle fiender. Stalin stoppet frigivningen, men kulik insisterte videre. Det kom i stand et kompromiss. De fleste polakken ble frisatt bortsett fra 26 000 offiserer, hvis skjebne ble avgjort av Politburoet den 5. mars 1940.

Da Blokhin reiste ned til en fangeleir som het Ostachkov ventet det ham en mengde "black work"! Sammen med to andre Cheka-medlemmer foret han en brakke slik at den ble lydtett. Deretter tok han på seg varemerket sitt; et slakterforkle av skinn og en lue. Han ville tross alt ikke få blod på uniformen!
Gjennom makabre utregninger ble det bestemt at en kvote på 250 skulle skytes hver kveld over en periode på 28 kvelder. Blokhin iført sitt slakterforkle og en tysk Walther pistol, for å kunne legge skylda senere over på tyskerne, drepte personlig 7000 mennesker på presis 28 dager! Likene ble begravd på ulike steder, men de 4500 fra Kozelsk-leiren ble begravd i katyn skogen.

I November 1941 spurte den polske ambassadøren, Stanislaw Kot, Stalin hvor alle disse mennene hadde tatt veien. Stalin lagde litt av et show med å få i stand en telefonsamtale til Beria og forandret samtaleemnet. I desember samme år fortalte han general Andres at mennene hadde flyktet til Mongolia(!). Alt kun et spill for galleriet.

Så hvordan endte Blokhin? Ble han innhentet av rettferdigheten? Vel, nesten...Etter Stalins død pensjonerte Blokhin, som da hadde graden av General-Major, seg og mottok personlig skryt fra Beria for sin "service". Men da Beria falt i unåde og ble henrettet fikk det også konsekvenser for Blokhin. Han ble fratatt graden sin i november 1954 og døde kort tid etter på den 3.februar 1955. Blokhin - mannen som personlig drepte 7000 mennesker.





2 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

De faktiske opplysningene om Blokhin stemmer stort sett, men bevares så slurvete skrevet, med utallige skrivefeil foruten krøkkete og ubehjelpelige setninger!

4:06 p.m.  
Anonymous Anonym sa ...

Når man først skal skrive loddrett av Stalin-biografien til Simon Sebag Montefore kan det være like greit å beholde de norske ordene, ikke bytte dem ut med engelske.

Avsnittet om Blokhin lyder sånn i den norske oversettelsen:


"Blokhin reiste til Ostatsjkov-leiren, der han og to andre tsjekister utstyrte en brakke med fórete, lydtette vegger, og bestemte seg for en Stakhanov-kvote på 250 skytinger hver natt. Han hadde på seg et slakterforkle av lær og en lue som han tok på seg når han satte i gang et av de verste massedrapene utført av én enkelt person. Han drepte 7000 i løpet av nøyaktig 28 netter, og brukte en tysk Walther-pistol for å forebygge senere avsløringer. Likene ble begravd forskjellige steder, men de 4500 fra Kozelsk-leiren ble begravd i Katyn-skogen."

2:14 p.m.  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden